2021.04.23
Hamar Veronika

A magyar boccia legenda, aki a felhők között játszik tovább

Gyurkota József pártalan alázattal és szerénységgel tett azért, hogy a para boccia sport ne csak itthon, de nemzetközi szinten is elismerésre kerüljön és fennmaradjon a jövő játékosai számára.
A bocciával a 2000-es évek elején ismerkedett meg a Martin János Speciális Szakiskola diákjaként. A 2004-es Athéni Paralimpiára már a Miskolci Akarat SE sportolójaként készült, Béres Dezsővel BC4-es kategóriában, párosban  paralimpiai bronzérmet szereztek.

Edzője Lénárt György így emlékezett vissza az éremszerzés pillanataira:

"A bronzérem hatalmas boldogsággal töltött el minket, azok a percek örökre beivódtak az emlékezetünkbe. Mondhatjuk, hogy nagy álmunk vált valóra, amit akkor talán még fel sem fogtunk igazán." 

A paralimpia éremszerzésben mindvégig hitt Joci és Dezső:

"2004-es Athéni Paralimpián az utolsó nap előtt párosban az 5. helyen álltunk. Csak páran jöttek ki szurkolni nekünk, mert senki nem hitte, hogy mindkét utolsó meccset megnyerjük és bronzérmesek leszünk. Ezt az élményt örülök, hogy Jocival élhetem át, ahogy a dobogón állva az érmet a nyakunkba akasztották." - mesélte Dezső.

Egy évvel a az Athéni Paralimpiai bronzérem megszerzése után 2005-ben Portugáliában Európa Bajnok lett a Gyurkota József, Béres Dezső páros.

"A döntő előtt kártyáztunk, hogy a feszültséget levezessük. A spanyol edző le is fotózott minket. A döntőben sikerült is nyernünk."- emlékezett vissza Dezső.

Hazai versenyeken, Kentaur Kupákon háromszor volt 2., kétszer  3. míg 2004-ben megnyerte a Kupát.
Országos Bajnokságokon háromszor volt a második, míg négyszer a harmadik.
Vidékbajnokságokon is háromszor ezüstérmes lett.

Legnagyobb sikerét itthon, a 2009-es kecskeméti Magyar Kupán érte el, ahol mindenkit megelőzve, veretlenül lett aranyérmes, míg a Magyar Kupákon további három bronzéremnek örülhetett. 2003-as visszavonulásáig nem hagyott ki versenyt sem hazai sem pedig nemzetközi szinten.
"Hazai versenyeken szerettem és vártam is, hogy szombatonként négyesben (Mogyorósi Attila, Langauer Katinka, Gyurkota József és én) kártyázzunk. Ez sosem maradhatott el. Ekkor sokkal közelebb éreztem magamat hozzájuk. Mindent elfelejtve csak a kártyázásra koncentráltunk és jókat nevetünk."- idézte fel Dezső.
Csapattársa és gyerekkori barátja Langauer Katinka így emlékezett rá.:

"Általános iskolában mindig példát mutattál. Szerénységed és türelmed állapotod ellenére is, rengeteget edzetünk, együtt nagyon sokat köszönhetünk neked... nincsenek erre igazán szavak..."
A BC4-es páros 2009-ben bronzérmet szerzett az Európa-Bajnokságon. A párosnak ekkor már Hegedűs László is tagja volt, így hárman küzdöttek a válogatott sikereiért. 

Laci így emlékezett válogatott csapattársára:
"Joci egy végtelenségig szerény volt a mindennapokban úgy, mint a boccia pályán. Az Ő élete a sport volt a sport mely naggyá tette a nemzetközi szinten is. Volt alkalmam többször is játszani vele és minden alkalom egy élmény volt. Az a nyugalom és nagy fokú koncentráció áradt belőle mikor ott a boxba ült mellettem. Ez a nyugalom ott és akkor elhatalmasodott a terembe és ekkor szinte minden figyelem rá összpontosult. Ellenfelekén nehéz volt, mert ő mindig nyugodt és magabiztosnak tűnt. Őt legyőzni csak pontokban lehetett, mentálisan soha. Egy példakép volt, és mindig is az lesz. Ahogy mondaná: „Örömmel és tisztelettel játszatok, úgy elérhettek a csúcsig” Ő elérte csúcsot. Büszke vagyok, hogy ismerhettem, játszhattam vele." 
Gyurkota József 2019-ben jelentette be visszavonulását. Visszavonulásakor írt egy búcsúlevelet, amit most változtatás nélkül közlünk:

Kedves Mindenki!
Talán hivalkodók e sorok, elnézést.
Végig követtétek a „pályámat” hibáim ellenére, és ezért nagyon hálás vagyok. Már önmagában csoda, hogy megtörtént (mármint hogy én meg a sport). Hihetetlen élményeket szereztem ezáltal, és barátokat. De aminek kezdete van, az egyszer véget is ér. Nálam most jött el az a pont. Nem indulok több versenyen. Küzdöttem, amíg bírtam, de ennyi volt. Van, ami ellen nem nyerhetek.
Kedves Boccsások. Több mint 15 éve annak – de lehet, van 18 is –, hogy befogadtatok és elviseltek. Együtt sírtunk és nevettünk. Hiányozni fog. Fura lesz a „lelátón”.
Köszönöm a sok szeretetet és a jó meccseket. Minden jót kívánok. Élvezzétek és csináljátok, amíg lehet.
Ifjú titánok, ha elfogadtok egy kis útravalót. Örömmel és tisztelettel játszatok. Ha alázatosan és keményen dolgoztok, sikerül majd dobogóra állni.”

Gyurkota József sporteredményei:

2003. – Világkupa 4. hely Béres Dezsővel, párosban
2004. – Paralimpia, Athén 3. hely Béres Dezsővel, párosban
2005. – Európa-bajnokság 1. hely Béres Dezsővel párosban
2006. – Világbajnokság 2. hely Béres Dezsővel, párosban
2007. – Világkupa 4. hely Béres Dezsővel, párosban
2008. – Paralimpia, Peking 7. hely Béres Dezsővel, párosban
2009. – Európa-bajnokság 3. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban
2010. – Világbajnokság 10. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban
2011. – Világkupa 12. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban
2013. – Európa-bajnokság 2. hely Béres Dezsővel, Hegedűs Lászlóval párosban.

KÖSZÖNÜNK MINDENT JOCI! SOSEM FELEDÜNK!

Forrás: Minap.hu, PTE-PEAC

Share this with others:

Támogatóink