A szövetség

A fogyatékossággal élő emberek boccia sportjában működő legmagasabb szintű országos szervezet. Célja a boccia nemzeti és nemzetközi sportéletben versenyek szervezése, a sport tevékenység feltételrendszerének megteremtése és koordinációja

A szövetség célja

A fogyatékos emberek a sport segítségével bebizonyíthatják, hogy ugyanolyan csúcsteljesítményekreképesek, mint épembertársaik, ugyanolyan jól esik este leugrani nekik is kosarazni, bocciázni, asztaliteniszezni, röplabdázni stb., mint ép társaiknak. 

Név: Magyar Para Boccia Szövetség
Rövidített név: MPBSZ
Név angolul: Hungarian Para Boccia Federation
Cím: 6000 Kecskemét, Kaszap utca 18.
Adószám: 18907861-1-03

Elnökség

Pavlics Tamás

Elnök

Dr. Nagy András

Alelnök

Nagy Vivien

Főtitkár, elnökségi tag

Szappanos Zoltán

Edzői bizottság vezető, elnökségi tag

Novák-Garab Katalin

Elnökségi tag

Domokos Zsolt

Elnökségi tag

Toponári Gábor

FEB elnök

Makk Ádám Balázs

FEB tag

Tagszervezetek

Tatabánya Humanitás SE Boccia Szakosztály

A tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztálya 2004. március 04-én alakult meg. A csapat megálmodója és alapítója, majd eredményes játékosa, azóta már elhunyt, Szabó Szonja  Príma Díjas szájjal festő volt.

Klasszifikáció

A versenyzők az előzetes hazai klasszifikációjukat követően az első nemzetközi versenyükön szerzik meg a kategóriájukat.  A versenyzők kategorizálása a BISFED szabályzata alapján történik.

BC1-es kategória

súlyos központi idegrendszeri sérültek, sérülésük mind a négy végtagjukat és a törzset is érinti, manuális vagy elektromos kerekesszéket használnak, a labda megfogásában asszisztens segíti játékukat,utána önállóan juttatják a játéktérre a labdát.

BC2-es kategória

súlyos központi idegrendszeri sérültek, a BC1-es kategóriájú sportolóknál a törzs és kar funkciójuk jobb, aktív vagy elektromos kerekesszékkel közlekednek, rövid távon járóképesek lehetnek segédeszközzel. A versenyen segítő nélkül játszanak. Önállóan fogják meg és  hozzák játékba a labdát.

BC3-as kategória

központi idegrendszeri- vagy nem agyi eredetű,  súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkező játékosok, mely mind a négy végtagra kiterjed. Nem tudják megfogni vagy elengedni a labdát. A labdát rámpa segítségével juttatják a játéktérre a labda rámpán való elhelyezésében és a rámpa beállításában asszisztens segíti játékukat

BC4-es kategória

a játékosok nem agyi, vagy degeneratív agyi eredetű súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkeznek, mely mind a négy végtagra kiterjed gyenge dinamikájú törzsmozgással kombinálva, aktív vagy elektromos kerekesszéket használnak.

Páros BC3-es kategória

A versenyzők az egyéni BC. 3.-as kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A BC 3 páros esetében egy CP-s játékosnak mindig kell a pályán tartózkodnia. Minden játékosnak lehet segítője, az egyéni kategóriáknál meghatározott feltételek szerint. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

Páros BC 4-es kategória

A versenyzők az egyéni BC. 4.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

Csapat

A versenyzők az egyéni BC. 1.-es vagy BC. 2.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A csapatban legalább egy BC. 1. kategóriás versenyzőnek kell lennie a pályán. Minden csapat egy segítőt használhat, az egyéni BC. 1.-es kategóriánál ismertetett szabályoknak megfelelően. Minden csapatban három (3) játékos tartózkodhat a pályán és lehet egy vagy két cserejátékos is. Ha két cserejátékos van, a csapatban legalább két BC 1-es játékosnak kell lennie. 

Szabályzatok

Határozatok

Angol nyelvű szabályzat

A Boccia angol nyelvű szabályzata.

Etikai kódex

BISFED etikai kódex - 2021

Elnökségi jegyzőkönyv - 2021. február

Határozatok

Támogatóink