2024.07.31
Lengyel Roland

OLIMPIA JÁTÉKOK, PARALIMPIAI JÁTÉKOK, JÁTÉK A SZÁMOKKAL BOCCIA MÓDRA

2024-ben lesz 40 éve, hogy 1984-ben akkor még Fáklyás Játékokon bemutatkozott a boccia sportág.

2024-ben tisztelettel és szeretettel tekintünk vissza, hogy a paralimpiák és a boccia történetében először, 20 éve, 2004-ben Athénban két magyar fiatalember Béres Dezső és Gyurkota József bemutatkozott és párosban történelmet írva bronzérmet szereztek.

Bár nem kerek évszám, de 16 éve a Pekingi Paralimpián 2008-ban ismét ott volt a Béres-Gyurkota páros.

Most 2024-ben az eddigi történelmi pillanatokat, a magyar boccia történelmét tovább írjuk, azzal, hogy Szabó Alexandra és Nagy Vivien kvótát szerzett a párizsi Paralimpiára.

Történelmi tett mivel női magyar boccia sportoló még sosem szerepelt a paralimpiákon.

16 év után ünnepelhetünk újra 2024-ben itt Magyarországon és pár hét múlva Párizsban.

Történelmi tett, ha megnézzük, milyen körülmények között készülnek a sportolók Angliában, Hollandiában, Brazíliában, Kolumbiában, Kanadában és sorolhatnánk a nemzetek nevét, és nézzük meg hogyan készülnek legjobbjaink itt Magyarországon.

Ezt a különbséget viszont rendszeresen eltüntetik válogatottjaink a versenyeken és a pályán.

Szabó Alexandra a BC4-es egyéni, női kategória első Európa-bajnoka, és időközben Európa-bajnoki ezüstérmes lett. Mindemelett még két Világkupa győzelemmel és ezüstéremmel gazdagította érmei számát. 5 verseny, öt döntő, egészen elképesztő teljesítmény és mindezt egyetemi tanulmányok közben, egyetemi hallgatóként tette, ami emeli teljesítményét.

A PTE PEAC kiválósága nem izgul, megoldandó feladatként tekint a játékra, a boccia az élete, klasszissá kezdi kinőni magát, de tudja, hogy még nagyon sokat kell tanulnia.

Így egyenes út vezetett az egyéni Világranglistáról a Paralimpiára Szappanos Zoltán tanítványának.

Nagy Vivien, a Merek SE versenyzője (edzője: Szász Zsolt) szabadkártyával jutott ki Párizsba, de ehhez kellett példaértékű szorgalma, kitartása és elszántsága. EB bronzérmesként, Világkupa arany és ezüst birtokában kapta meg a kvótát, mely az egész magyar boccia vezetés sportdiplomáciai sikere is egyben.

Most lépjünk túl a matekon, a történelmen, a múlt tisztelete mellett fókuszáljunk a jelenre. Fókuszáljunk augusztusban kezdődő Paralimpiára, fókuszáljunk, a párizsi Aréna 1-ra, ahol augusztus 29-én elkezdődnek az egyéni küzdelmek és bemutatkoznak a magyar bocciás lányaink.

Legyünk büszkék arra, hogy a Magyar Para Boccia Szövetség az egyetlen olyan parasport szervezett Magyarországon, amelyik önálló országos szövetségként működik és paralimpikonjai vannak.

KEDVES BOCCIÁSOK, BARÁTAINK, TÁMOGATÓINK, KÖVETŐINK SZURKOLJUNK EGYÜTT SZANDINAK ÉS VIVINEK ÉS AZ EGÉSZ MAGYAR PARALIMPIAI CSAPATNAK!

HAJRÁ SZANDI, HAJRÁ VIVI, HAJRÁ MAGYAROK!

 

Share this with others:

Támogatóink